- Αυτοεξέταση
- Κλινική εξέταση
- Ψηφιακή μαστογραφία - Τομοσύνθεση
- Υπερηχογράφημα
- Ελαστογραφία
- Μαγνητική τομογραφία (MRI)
Έχει αποδειχθεί ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η ανεύρεση μιας αλλοίωσης στον μαστό γίνεται από την ίδια την γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι η αυτοεξέταση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να γίνεται μία φορά τον μήνα.
Στα πλαίσια μιας γυναικολογικής εξέτασης θα πρέπει να εκτελείται και μία κλινική εξέταση των μαστών. Αυτή περιλαμβάνει ψηλάφηση μαστών,μασχάλης, υπερκλείδιας και υποκλείδιας περιοχής.
Από την ηλικία των 40 ετών κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφικό έλεγχο και συμπληρωματικά αναλόγως και της πυκνότητας των μαστών σε υπερηχογράφημα.
Η ελαστογραφία είναι μία πιο εξελιγμένη μορφή υπερήχου.
Η Μαγνητική τομογραφία είναι μία εξέταση που μας βοηθάει στην διευκρίνηση ή ανάλυση κάποιων ευρημάτων από ένα υπερηχογράφημα ή μια μαστογραφία.
Σε μαγνητική μαστογραφία έχουν ένδειξη να υποβληθούν γυναίκες με ενθέματα μαστών, γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό ή νέες γυναίκες με διαγνωσμένη μετάλλαξη BRCA1 και BRCA2.
Ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία αύξηση και ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 35-50 ετών.
Ο συστηματικός έλεγχος (αυτοεξέταση, μαστογραφία,κλινική εξέταση ) έχει σαν αποτέλεσμα την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και κατ' επέκταση οδηγεί σε λιγότερο ριζικές επεμβάσεις, λιγότερες θεραπείες και αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των γυναικών.