Η έννοια της ¨Ανάπλασης¨ των ιστών, είναι το σημείο αναφοράς για την κατανόηση της θεραπείας με το Laser MonaLisa Touch.
Το πιο σημαντικό είναι να εστιάσουμε στον όρο ανάπλαση.
Όσο μεγαλώνουμε όλα τα μέρη του σωματός μας (κύτταρα, ιστοί, όργανα,συστήματα, ανατομικά στοιχεία) αλλάζουν. Παρατηρούμε δηλαδή μία σταδιακή αλλαγή στην εμφανισή μας όπως και μία σταδιακή μείωση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας κάποιων οργάνων – συστημάτων. Σε μερικές περιπτώσεις αυτή η αλλαγή δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία μας ,όμως κάποιες φορές οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα.
Γιά παράδειγμα, ας φανταστούμε τι θα γινόταν αν υπήρχε η δυνατότητα ανάπλασης στα κύτταρα του εγκεφάλου, του μυοσκελετικού συστήματος ή το μάτι. Κάπου εκεί κρύβεται και η αλήθεια για την ανάπλαση του κόλπου.
Είναι γνωστό, ότι η γυναίκα από κάποια ηλικία και μετά είναι συνδεδεμένη με την εμμηνόπαυση και αυτή με την σειρά της με διάφορα όργανα που τους προκαλεί σημαντικές αλλαγές. Μία από αυτές είναι η ατροφία του κόλπου.
Το σύστημα λέιζερ CO2 MonaLisa Touch είναι μία προηγμένη μέθοδος μη χειρουργική επιστημονικά τεκμηριωμένη, σχεδιασμένη για την θεραπευτική αντιμετώπιση των αισθητικών και λειτουργικών διαταραχών των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Προσφέρει μοναδική λύση σε εκκατομύρια γυναίκες που βιώνουν επώδυνες καταστάσεις σχετικά με την σωματική και ψυχική τους υγεία.
Γυναίκες σε εμμηνόπαυση, με καρκίνο του μαστού, καθώς και μετά από ολική υστερεκτομή ή αφαίρεση των ωοθηκών έχουν πλέον την δυνατότητα και την επιλογή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η εφαρμογή του MonaLisa Touch είναι μία μη χειρουργική θεραπεία ιατρείου 5λεπτης διάρκειας, ασφαλής,ανώδυνη (δεν χρειάζεται αναισθησία), και έχει σύντομο χρόνο αποθεραπείας.
Από την εφαρμογή της 1ης συνεδρίας σημειώνεται σημαντική βελτίωση των βλαβών και των συμπτωμάτων και οι γυναίκες αρχίζουν ήδη να αισθάνονται ανακούφιση.
Ενδείξεις
- Ατροφία κόλπου και αιδοίου
- Κολπική χαλάρωση
- Ακράτεια ούρων από προσπάθεια
- Υποτροπιάζουσες κολπίτιδες ,κυστίτιδες ,ουρολοιμώξεις
- Αιδοιοδυνία (Δυσπαρεύνια)
- Τραύμα κόλπου,περινέου
- Σκληρυντικός Λειχήνας
- Λειτουργικές και αισθητικές δυσμορφίες / βλάβες γεννητικών οργάνων.
Η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου προκαλείται κυρίως κατά την εμμηνόπαυση και οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή των οιστρογόνων από τις ωοθήκες.
Εκτός όμως από την φυσιολογική εμμηνόπαυση υπάρχει και η προκλητή που εμφανίζεται μετά από την αφαίρεση των ωοθηκών λόγω παθολογίας ,ή όταν μία γυναίκα υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία,ορμονοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
Στη μείωση των οιστρογόνων οφείλονται και οι παρακάτω αλλοιώσεις στον κόλπο :
- Μορφολογικές αλλοιώσεις του επιθηλίου του κολπικού βλεννογόνου.
- Ελάττωση της αιμάτωσης και των κολπικών εκκρίσεων (κολπική ατροφία).
- Ελάττωση των κολπικών λακτοβάκιλλων (φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου) και αύξηση του pH.
Το επιθήλιο του κολπικού βλεννογόνου έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στις μηχανικές τριβές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Όμως, με την προοδευτική μείωση των οιστρογόνων το επιθήλιο λεπταίνει, o κόλπος γίνεται ξηρός και ευάλωτος στους τραυματισμούς και παράλληλα η ελάττωμένη παραγωγή του κολλαγόνου από τον βλεννογόνο προκαλεί την σταδιακή μείωση των πτυχών του.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες να αισθάνονται πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και έντονη δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων (δυσπαρεύνια).
Στον κόλπο φυσιολογικά υπάρχει μία ποικιλία αποικιών διαφόρων μικροβίων που αποτελούν και τον φραγμό ανάπτυξης φλεγμονών από ξένα μικρόβια. Το κυρίαρχο και πιό βασικό βακτήριο της χλωρίδας του κόλπου είναι ο γαλακτοβάκιλλος ( Doderlein bacteria). Παράγει γαλακτικό οξύ διατηρώντας το όξινο pH του κόλπου και παράλληλα προστατεύει από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Την περίοδο της εμμηνόπαυσης οι λακτοβάκιλλοι μειώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται το pH (από όξινο γίνεται αλκαλικό) και έτσι ευννοείται η ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων και μυκήτων.
Αντενδείξεις Θεραπείας
- Οξεία κολπίτις
- Οξεία αιδοιίτις
- Δερματίτιδα του αιδοίου ή του περινέου σε οξεία φάση
- Τραχηλίτιδα (HPV αλλοιώσεις, CIN,VIN)
- Καρκινικές ή προκαρκινικές βλάβες των γεννητικών οργάνων
- Πρόπτωση μήτρας
- Εγκυμοσύνη, θηλασμός
Βασικές αρχές θεραπείας με Laser
Πριν την έναρξη των συνεδριών θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία επίσκεψη στο γυναικολογικό ιατρείο και αφού συμπληρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό της γυναίκας,ακολουθεί λεπτομερής κλινικοεργαστηριακός έλεγχος.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται διάγνωση και θεραπεία τυχόν φλεγμονών ενώ μπορεί να αναγνωριστούν και παθήσεις που ενδεχομένως αποτελούν αντένδειξη για θεραπεία με Laser.
Ο αριθμός και η συχνότητα των συνεδριών εξατομικεύεται αναλόγως των αναγκών του κάθε περιστατικού . Η κάθε ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως αναφορικά με τους περιορισμούς που πιθανόν θα έχει μετά από κάθε συνεδρία, την φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει, τον τρόπο καθαρισμού και περιποίησης της θεραπευόμενης περιοχής καθώς και κάποιες ενδεχόμενες παρενέργειες.